Igre rastresitim materijalom

Djeca imaju snažnu potrebu za istraživanjem svijeta oko sebe. Igra rastresitim materijalima (kukuruzna krupica, griz, zobene pahuljice, riža, brašno, sol, šećer i sl.) djecu potiče na istraživanje. Istražuju svojstvo materijala, njegovu protočnost, težinu, količinu i sl. Osim toga, ovakva igra na dijete djeluje vrlo opuštajuće te potiče razvoj senzomotorike, fine motorike, okulomotorike te razvoj pažnje i koncentracije.
Rastresite materijale djeci ponudite u većoj plastičnoj posudi ili kartonskoj kutiji. Kako biste obogatili dječju igru, ponudite im i dodatne materijale kao što su posude različitih oblika i veličina, žlice, lopatice, lijevke, sita, plastiče boce i sl.
Kako bi djeci igra bila još zanimljivija, neke od rastresitih materijala možete i obojati prije igre. Npr. zobene pahuljice obojajte na način da ih stavite u posudu, navlažite ih s malo vode, dodajte nekoliko kapi prehrambene boje po želji te miješajte dok se boja ne ujednači. Zatim ih stavite na papirnati ručnik da se osuše. Rižu možete obojati na način da stavite jednu šalicu sirove riže u plastičnu zip vrećicu, dodate žlicu octa i nekoliko kapi boje. Izmiješajte dok se boja ne ujednači te stavite na papirnati ručnik da se osuši.

Kako obojati rižu ili tjesteninu?

Rižu i tjesteninu možete obojati na način da stavite jednu šalicu sirove riže u plastičnu zip vrećicu, dodate žlicu octa i nekoliko kapi boje. Izmiješajte dok se boja ne ujednači te stavite na papirnati ručnik da se osuši.Prijedlog aktivnosti s rastresitim materijalom

Pisanje u riži/palenti/brašnu


Rastresite materijale (kukuruzna krupica, griz, zobene pahuljice, riža, tjestenina, brašno, sol, šećer, pijesak i sl.) djeci ponudite u većoj plastičnoj posudi ili kartonskoj kutiji.


            

Potrebno: kutija ili plitka posuda, rastresiti materijal, kartice (papirići) sa ispisanim slovima/ brojevima

 
Opis aktivnosti: U kutiju stavimo rastresiti materijal - da pokrije dno. Djeca kažiprstom „pišu“ brojeve ili slova koje vide na kartici.
Kako biste obogatili dječju igru, ponudite im i dodatne materijale kao što su posude različitih oblika i veličina, žlice, lopatice, lijevke, sita, plastiče boce i sl. Na početku ponudite dijetetu različite rastresite materijale da ih istražuju pomoću svojih prstića. Igra se nakon toga može nadograđivati punjenjem/pražnjenjem manjih posuda, presipanjem, pronalaženjem predmeta itd.  
Izrada morskog dna

Potrebno: pvc posuda, dekorativni pijesak, gumene životinje. Izrada morskog dna. Roditelj djetetu ponudi u posudi pijesak koji predstavlja morsko dno i gumene životinje. Na drugoj strani posude moguće je izrezati plave trakice (od krpe, spužve, krep trake, kolaž papira...) koje će simbolizirati more.