Odvikavanje od pelena

 
 
 
 

Oko druge godine djeca pokazuju znakove da njihov organizam sazrijeva za samostalno obavljanje fizioloških potreba. Zato je vrijeme nakon drugog rođendana pravi trenutak da pokušate dijete odviknuti od pelena. Međutim, nije neobično da su neka djeca spremna za odvikavanje već s 18 mjeseci. Ako ste s odvikavanjem krenuli prerano za dijete, odnosno, ako vidite da ne ide ili da dijete ne pokazuje interes, dobro je pričekati koji mjesec, dok dijete fiziološki, neurološki i emocionalno još malo ne sazrije.

Odvikavanje od pelena bit će brže i bezbolnije za vaše dijete ako ste kao roditelj pozitivni i smireni, ako podupirete i hrabrite dijete. Izuzetno je važno pristupiti djetetu s puno ljubavi, topline i empatije, bez prigovaranja ili vikanja. Dijete se, baš nikada, ne smije posramljivati i stvarati mu osjećaj da je napravilo nešto loše ako se popiškilo u hlačice ili krevet. U tim trenucima važno je djetetu dati potporu.

 
Znakovi koji pokazuju da je dijete zrelo da skine pelene:
 
  • Djetetu je i danju duže vremena suha pelena (do dva sata). To govori da može zadržavati mokraću u mjehuru (kod beba mokraća automatski istječe).
  • Dijete vam je reklo da se popiškilo u pelenu. To je više nego siguran znak djetetove zrelosti.
  • Pokazuje da mu pelena smeta i skida je, posebno kad je napravilo veliku ili malu nuždu.
  • Postalo mu je zanimljivo i pokazuje interes kad drugi ukućani idu na wc.
  • Postaje ‘samostalnije’ u ispunjavanju određenih radnji i slijedi jednostavne upute, poput ‘Donesi mami loptu!’.
  • Može sjediti kraće vrijeme.
  • Može povući hlačice gore ili dolje.
  •  Od presudne je važnosti da je dijete osvijestilo da radi veliku i malu nuždu te da pokazuje interes da sudjeluje u odvikavanju.
 
PRIPREMA DJETETA

Jako je važno pripremiti dijete na odvikavanje od pelena, a to podrazumijeva razgovor s djetetom o tome. Potrebno je dijete upoznati s wc-om i tutom, dopustiti mu da prvi puta odjeven sjedne. Djetetu treba objasniti da će sada umjesto pelene nositi gaćice. Možemo dijete dodatno zainterersirati tako da mu kupimo gaćice sa raznim likovima i u raznim bojama.
Važno je da dijete vodi proces, a ne roditelj.
U cijelom procesu odvikavanja od pelena važno je djetetu prepustiti inicijativu i kontrolu čitavog procesa. Nije dobro da roditelj to čini umjesto djeteta.
Kad odvikavanje krene, djetetu valja skinuti pelenu preko dana i odjenuti mu jednostavnu odjeću. Obično se preporučuje isprva pelenu ostaviti preko noći, a ispod plahtice svakako staviti nepromočivu prostirku.
Paralelno s odvikavanjem, važno je dijete učiti pravilnim higijenskim navikama. Oprati ruke nakon velike i male nužde treba postati navika. Djeci to može biti i zanimljiva zanimacija tijekom procesa odvikavanja. Valja obratiti pažnju i učiti dijete da briše guzu od naprijed prema nazad, što je posebno važno kod djevojčica.
Pohvalite i – ne pokušavajte od djeteta sakriti emocije
Važno je znati da kod neke djece odvikavanje ide vrlo brzo, dok kod drugih traje puno duže.
Kad krene teže i cijeli proces se produži više od očekivanog, djeca ne bi trebala osjetiti stres i ljutnju roditelja jer negativni osjećaji mogu dovesti do toga da dijete izbjegava ići na wc. Iako roditelj misli da ne pokazuje emocije, treba znati da djeca imaju izuzetne ‘antene’ kojima te emocije pohvataju.
Pohvalite dijete češće u početku, a kako odvikvanje ide u uspješnu rutinu, pohvale smanjite.
 
Sretno!
 
                                                                              Marija Batinić, odgajateljica

Ispiši stranicu