Motoričke aktivnosti

Motoričke aktivnosti iznimno su važne za zdrav razvoj djeteta. Jutarnja tjelovježba ima brojne pozitivne učinke na tijelo i raspoloženje koje je dobro iskoristiti odmah ujutro kako bi ti učinci djelovali tijekom čitavog dana. Vježbe za djecu trebaju biti zabavne, jednostavne i primjerene dobi. Kako bi vježbanje bilo još zabavnije, uključite glazbu. Za malu djecu, dobar način jutarnje tjelovježbe jest plesanje uz pjesme „Kad si sretan“ i „Hoki-poki“ i sl.
Možete djetetu reći da oponaša kretanje životinja - djeci dajemo upute na koji način da se kreću: skači kao zeko, skači kao žaba, hodaj kao medvjed, trči kao mačka...

Svako jutro možete zaplesati uz veselu glazbu: https://www.youtube.com/watch?v=ymigWt5TOV8


Gimnastika za djecu


Zabavne aktivnosti u dnevnom boravku IDEJE.

Motoričke aktivnosti

Male tjelesne aktivnosti  https://youtu.be/a4LuR6Vyk6w

 

BALON S PORUKOM
Napuhati balone i razbaciti ih po podu. U jedan od balona se prije puhanja stavi papirić. Dijete na znak počinje tražiti balon koji unutra ima papir. Dijete dobiva bod, a sa sakupljenih 5 bodova se proglašava pobjednik (ovisno koliko djece igra igru).
 
SPORTSKI BALON
Oslobodite prostor, a zatim između dva stolca zavežite vrpcu ili konopac. Napušite balon. Ukrasite balon flomasterima. Potaknite djecu da smisle vlastita pravila. Ova igra ograničena je djetetovom maštom i veličinom dnevnog boravka.
 
STAZA S PREPREKAMA
Staza mora sadržavati ovakve izazove: puzanje ispod ili preko stolica, puzanje ispod stola a da se ne dotakne baloni pričvršćeni koncima s donje strane, provlačenje ispod ili prelaženje preko užeta razapeta između dviju noga od stola ili stolica, provlačenje ili spuštanje kroz tunel napravljen od jastuka s naslonjača ili hodanje po nizu papira postavljenih po podu. Otežana okolnost-šešir na glavi dok dijete prelazi prepreke, ako šešir padne mora početi ispočetka ili  dijete mora otpjevati pjesmicu na određenim mjestima na stazi.
 
LOV NA BROJEVE
Recite jedan broj, a onda pustite dijete da u kući nađe predmete koji predstavljaju taj broj. Hladnjak može imati dvije ručice, u kuhinji mogu biti četiri stolice… Ako dijete ne može naći primjer, dajte mu tragove kako biste ga usmjerili prema predmetu.
 

OBOJENA ZABAVA
Papire u različitim bojama razbacajte svugdje po sobi. Zalijepite ih selotejpom ili pik trakom za pod. Pustite veselu poticajnu glazbu i ples može početi. Tijekom glazbe "prozivajte" boje na koje dijete smije stati i na njima plesati. Npr. kada kažete ŽUTA dijete pleše samo po zutoj boji.  Tijekom igre mjenjajte boje na koju dijete smije stati.
Likovna aktivnost oslikavanja papira u osnovne boje može prethoditi ovoj igri.

SAKUPI ŠTO BRŽE
Kuglice od papira u dvije/tri boje pobacajte po podu sobe. Pripremite male kantice/posudice. Zadatak za vaše dijete: Pokupiti sve kuglice i ubaci ih u pripadajuću kanticu/posudu od vate u što kraćem vremenu. Za nešto stariju djecu možete otežati zadatak mjereći vrijeme, a zajedno analizirajte postignuti rezultat.

NEOBIČNO PUTOVANJE
Izrežite od papira geometrijske likove i zalijepite ih selotejpom ili pik trakom po podu ... i neobično putovanje može početi!
Naravno, uz dogovorena pravila:
Kad stanete na kvadrat treba čučnuti jer se sakrivate od velike ptice, kad stanete na krug trčite na mjestu jer bježite od krokodila, a kad dođete na trokut plješćete jer ste dosli do cilja itd.
Varijanti igre je jaaaako puno. Pustite mašti na volju. Dozvolite djetetu da oblikuje pravila.
Na geometrijske likove mozemo zalijepiti odreden broj točkica i napraviti onoliko ponavljanja koliko ima točkica.


Još ideja za igru:
kvadrat/  maši rukama kao ptica krilimA
krug/ savijajte se lijevo - desno kao da vjetar savija stablo
trokut/ sjednite na pod i dodirni nosom koljena.

Nakon nekog vremena promijenite pravila.


Ispiši stranicu