Preporuke aktivnosti

Web-sadržaji obiluju mnoštvom prijedloga i aktivnosti za rad s djecom. Kako biste se lakše snašli, izdvajamo neke od naših stručnih prijedloga:

PREPORUČENE EDUKATIVNE APLIKACIJE (ZA ANDROIDE)

Jedna od njih je ICT – AAC aplikacija koja je nastala u suradnji stručnjaka s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstava, o kojoj detaljnije možete pročitati na stranici http://www.ict-aac.hr/index.php/hr/

Aplikacije se većinom mogu preuzeti besplatno.

Za predvještine čitanja i pisanja:

 Aplikacija ICT-AAC Pisalica - olakšava učenje pravilnog pisanja velikih tiskanih slova (grafema). Ujedno je dobra za pažnju i koncentraciju.

 Aplikacija ICT-AAC Glaskalica  - pomaže pri savladavanju fonološke svjesnosti koja predstavlja jednu od osnovnih predvještina čitanja. U tom smislu uključuje prepoznavanje prvog, zadnjeg ili svih glasova riječi.

Aplikacija ICT-AAC Pamtilica - pripada nizu aplikacija koje su namijenjene poticanju predvještina čitanja na zabavan i atraktivan način. Osim poticanja izdvajanja prvoga glasa, Pamtilica može potaknuti usvajanje novih riječi te utvrđivanje veze slovo-glas. Na raspolaganju su  tri načina igre – uparivanje dva jednaka glasa, uparivanje početnog glasa i odgovarajućeg simbola te uparivanje dvaju jednakih simbola. 

Aplikacija  ICT-AAC Jezična gradilica je jedina od ICT-AAC aplikacija koja je namijenjena poticanju morfološkog razvoja djece predškolske dobi. Primjerena je za djecu s urednim jezičnim sposobnostima, te svakako za djecu s teškoćama u jezičnom razvoju (na vizualno atraktivan i zabavan način djeci se približavaju gramatički morfemi za imensku i glagolsku množinu).

Za predmatematičke vještine:

      Aplikacija ICT-AAC Domino brojalica na atraktivan način pruža rana iskustva s količinom i brojevima, potpomognuto slikovnim i zvučnim zapisom.

Aplikacija olakšava učenje povezivanja vizualnog simbola i količine te znamenke (brojke).

    
Aplikacija ICT-AAC Matematički vrtuljak pomaže u savladavanju osnovnih matematičkih operacija: prebrojavanju simbola na ekranu i pridruživanju brojeva, prepoznavanju i razlikovanju istih ili različitih skupova te zbrajanju i oduzimanju


Za razumijevanje uzročno-posljedične veze: 

    Aplikacija ICT-AAC Prskalice putem prezentacije jednostavnih podražaja različitih modaliteta potiče se stvaranje i razumijevanje veze između uzroka i posljedice (razvojno primjereni za djecu s višestrukim teškoćama i djecu rane dobi).

Za usvajanje boja:

     Učimo boje interaktivna je aplikacija osmišljena kao motivacija i svojevrsni alat za upoznavanje s bojama. Namijenjena je djeci s višestrukim teškoćama ( učenje, prepoznavanje i razlikovanje boja)

Nudimo vam i preporuku RADNIH LISTOVA za vježbanje fine motorike, grafomotorike, pažnje i koncentracije te logičkog zaključivanja, na stranicama:

https://www.artrea.com.hr/onlineskola.html

http://www.maligenijalci.com/radni-listovi/predskolarci/


Ispiši stranicu