Tolerantan vrtić - Say hello to the World

Međunarodni Projekt "Say hello to the world" osnovao je FINI zavod Radeče, delo za mlade, 2011. godine s namjerom da se djeca usmjere na put stvaralaštva, sudjelovanja, uključivanja u različite projekte te da se povežu po cijelom svijetu preko aplikacije "My hello" koja omogućuje ustanovama koje sudjeluju u projektu nesmetano i sigurno međusobno povezivanje.


Projekt "Say hello to the world" međunarodni je projekt unutar kojeg se djeca u vrtićima i školama međusobno povezuju preko video mreže. Na taj način djeca imaju priliku vidjeti se uživo, komunicirati, naučiti strane riječi. Veliki naglasak je na upoznavanju različitih kultura, običaja, načina života. Djeca mogu jedna drugima pokazati kako se igraju, kakve pjesme pjevaju, u kakvom okruženju žive, kakvu hranu jedu, kakav jezik govore.


Namjena projekta je da se djeca kroz različite zanimljive aktivnosti motiviraju da budu tolerantnija, bez predrasuda i stereotipa, da uvažavaju i poštuju drugačije od sebe. Svaki vrtić i škola koja je uključena u Projekt "Say hello to the world" i koja uspješno provodi Projekt na kraju dobiva častan naziv "Tolerantan vrtić/ Tolerantna škola". 
 

KRATKOROČNI CILJ-PET PRSTIJU:

Program "Pet prstiju" sadrži pet tema kroz koje prolaze djeca pod mentorstvom odgojitelja. 

Nakon perioda bavljenja pojedinom temom ona se predstavlja putem video mreže djeci vrtića s kojim se u Projektu surađuje.

Teme:
1. Prvo javljanje: To sam ja (palac)
2. Drugo javljanje: Ja i moja obitelj (kažiprst)
3. Treće javljanje: Ja i moj vrtić (srednji prst)
4. Četvrto javljanje: Ja i moj grad (prstenjak)
5. Peto javljanje: Ja i moja država (mali prst)
6. Šesto javljanje: Zaključak (dlan)Tijekom pedagoške godine 2016.2017. u projektu su sudjelovala djeca skupine Pužići, a voditeljice projekta su bile odgojiteljice Kristina Odorjan i Dijana Pauška i pedagogica Mirela Medved. Tijekom pedagoške godine 2018./2019. projektu se priključila odgojiteljica Martina Luketić. Partnerski vrtić u projektu je iz Moravskih Toplica u Sloveniji.


Ispiši stranicu