Uskrs - ideje za aktivnosti s djecom

Poslušajte pjesmu i pogledajte igru "Potraga za jajima"  - pripremile odgajateljice Nataša, Slavica i Renata
https://photos.google.com/share/AF1QipOM4RGPW2aw8Kw0fLBfg3PSVbttTVbH2WWaTByqZNUAA5tXZum1ezOG39C3CoK1bQ?key=ODNlZ3A1VEQzWnhjRndURWZZV2pCZklOSnNYR1ZB


Savršena dječja uskrsna razonoda


1. Potraga za jajima

 
Potraga za jajima omiljena je tradicionalna igra za djecu, ali i za odrasle. Idealna je aktivnost za cijelu obitelj. 
 
Što vam treba?

  • Nabavite jaja. Kako bi organizirali zabavnu potragu prvo trebate nabaviti različita jaja. Kuhana, plastična, drvena, čokoladna... Čim raznolikija, tim bolja
  • Napravite plan igre. Podijelite jaja u bodovne kategorije i jaja koja nose najmanji broj bodova sakrijte slabije, a jaja koja donose više bodova malo bolje sakrijte. Plastična jaja mogu donositi po jedan bod, a drvena po pet bodova. Ako nemate vremena za takve detalje, igrajte samo na najveći broj skupljenih jaja.
  • Dodajte bonus jaje. Možete umetnuti i neko posebno jaje koje donosi posebnu nagradu.
  • Nabavite nagrade ili ih sami izradite od pedagoški neoblikovanog materijala. Zgodno bi bilo da nagrade budu sitnice na temu Uskrsa. Primjerice plišani ili drveni zec, pilić, kokoš i sl.
 
Sada jaja strateški sakrijte po kući i izvan kuće (dvorište) u slučaju lijepog vremena i obavezno zapišite gdje ste sve sakrili jaja.
Ako vas je više, podijelite tragače u timove i onaj koji nađe jaja za najviše bodova ili najviše jaja - je pobjednik i osvaja nagradu!
 
Kako nitko ne bi ostao razočaran, nagradite sve sudionike prigodnim znacima pažnje.
 

2. Pogodi broj jaja u zdjeli
 
Poslije uskrsnogeg ručka možete igrati još jednu zabavnu i jednostavnu igru - pogodi broj jaja u zdjeli.

 


Što vam treba?

  • zdjelica (veličinu odredite sami)
  • čokoladna jaja (ili bilo koji drugi mali slatkiš)
  • papir i olovka
 
U zdjelu stavite jaja ili druge slatkiše i zabilježite koliko ste stavili. Zadatak igrača je da pogode točan broj slatkiša u zdjeli.
Podijelite igračima papiriće i neka svatko napiše na njega svoje ime i koliko slatkiša ima u zdjeli. Osoba koja pogodi ili će biti najbliže točnom odgovoru, osvaja zdjelu punu slatkiša.


3. Utrka s jajima u žlici

Jako zabavna aktivnost za cijelu obitelj mogla bi biti i popularna utrka s jajima u žlici.

Što vam treba?

  • jedno tvrdo kuhano jaje za svakog sudionika
  • žlice
  • označeni prostor za utrku koji ima start i cilj
Obojite jaja s najmlađima i dobro se zabaviteJaja obojana u sodi bikarboni

Treba vam: soda bikarbona (po jedno pakiranje za svaku boju koju ćete koristiti), ocat, boja za jaja u prahu, plastična posuda koju ćete poslije baciti, hvataljke
Postupak: Tko nikad nije pomiješao sodu bikarbonu i ocat, ne zna da je propustio pravi znanstveni eksperiment! Djeca će se oduševiti,  a mogu sudjelovati i u cijelom procesu. Tvrdo skuhajte jaja i ostavite ih da se ohlade.  Dno plastične posude prekrijte sodom bikarbonom. Zatim dodajte boju u prahu i izmiješajte tako da soda bikarbona poprimi odgovarajuću boju. Dajte djetetu da u posudu položi jaje i pospe ga s octom kojeg ste vi prethodno ulili u običnu plastičnu čašu. I čekajte reakciju. Stvorit će se mjehurasta pjena koja kada se polako spušta, otkrivajući obojeno jaje. Djeci je to obično najdraži dio – kako od običnog jajeta ‘čarolijom’nastaje nešto ‘ludo’ obojano. Položite jaje pomoću hvataljki na
papirnate ubruse da se dobro ocijedi.