Međunarodna Ekoškola

Međunarodni program Ekoškole je razvila Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Founadtion for Environmental Education – FEE) kao odgovor na UN konferenciju 1992. godine. Program se službeno počeo provoditi od 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji. Danas Ekoškole se provode u više od 59 država svijeta koje povezuju više od 46 000 škola. Nacionalni koordinator Ekoškola u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša.

Cilj programa: ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika Ekoškole.

Zadaća: odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Ekoškole su program i sustav nagrađivanja. Škole se nagrađuju Zelenom zastavom sa znakom Ekoškole, a također dobivaju i povelju (certifikat) Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i pravo na logo (znak Ekoškole).  Ovo međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine jer Ekoškola kontinuirano mora djelovati i dokazati da je u provedbi programa otišla “korak dalje”, produbila i proširila rad na izabranim temama.

 

EKO KODEKS VRTIĆA

 

Mi  smo mala eko patrola,

“Čuvajmo prirodu” to je naša parola.

Svjetlo i toplinu nek'  nam sunce daje,

A čista voda nek' nam vječno traje!
U našem Vrtiću o odgoju za okoliš i održivi razvoj intenzivnije se promišlja više od 10 godina.  Svake pedagoške godine osmišljavamo i unapređujemo svoj rad na eko temama. Cilj našeg djelovanja je jačanje ekološke osjetljivosti svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu, razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i o aktivnim mogućnostima njegovog očuvanja.

Kroz različite teme i aktivnosti nastojimo razvijati i njegovati interes djece prema prirodi, a putem različitih radionica i eko akcija nastojimo potaknuti roditelje da nam budu partneri u realizaciji cilja. Na sastancima Eko odbora kojeg čine: ravnateljica, pedagoginja, zdravstvena voditeljica, odgojitelji, domar, spremačice, roditelji, predsjednica gradske četvrti Sigečica, dogovaramo aktivnosti kojima ćemo se baviti tijekom godine.

Zeleni otok i info pult

U svakom našem objektu oplemenili smo zeleni otok i eko info pult s ciljem poticanja djece i roditelja na odvajanje otpada. Putem različitih plakata nastojimo osvijestiti roditelje o važnosti odvajanja i pravilnog recikliranja otpada i potaknuti ih da isto čine u svom domaćinstvu.

Akcije prikupljanja

U vrtiću organiziramo eko akcije prikupljanja starog papira pod nazivom „Spasimo jedno drvo“. Prikupljamo plastične čepove koje doniramo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma.

Obilježavanje eko datuma

Prema interesu djece i odgojitelja uključujemo se u obilježavanje različitih eko datuma, a na razini cijelog vrtića obilježavamo: Hrvatski olimpijski dan, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, Dan planete Zemlja, Energetski tjedan.

Zeleni tjedan

Svakog proljeća tijekom Zelenog tjedna organiziramo uređenje vrta i dvorišta zajedno s roditeljima.  Cilj Zelenog tjedna je osvijestiti važnost  brige o našoj prirodi i svijetu koji nas okružuje, a zajedničkim eko akcijama učiniti dvorište našeg vrtića zelenijim, mirisnijim i ljepšim mjesto za igru i odrastanje naše djece. U aktivnosti se uključuju svi roditelji i djeca prema interesu. Roditelji vrtićkih skupina zajedno s djecom i odgojiteljima uređuju vrt, cvjetnjak i povrtnjak, oslikavaju zidove, crtaju podne igre skakalice i sl. Roditelji djece jasličkih skupina od recikliranih materijala izrađuju poticaje i druga igrala za djecu koju možemo koristiti na vanjskom prostoru.

EKO HIMNA VRTIĆA

 

Vrtićanci mi smo mali,

ekolozi ipak pravi.

Razbacano smeće nitko od nas neće.

Skupljaj papir, čuvaj šume,

cvijeće, ptice, ribice.

 

Recikliraj, čuvaj, priliku si daj,

napravi od zemlje pravi mali raj!

 

Ekolozi mi smo pravi,

veseli i razigrani.

Za čist planet mi smo svi!

Želimo svijet zeleni!

 

Recikliraj, čuvaj, priliku si daj,

napravi od zemlje pravi mali raj!Tekst napisale odgojiteljice:
Slavica Komar i Marijana Ban

 

Pogledajte EKO FILM O ODVAJANJU OTPADA 

Ispiši stranicu